Братята Райт – велосипедните механици, които мечтаеха да летят!

Възможността за летене вълнува човека от най-древни времена. Така например през 15-ти век самият Леонардо да Винчи (1452-1519 година) сътворил на хартия не едно и две гениални изобретения, които трябвало да позволят на човек да полети. Сред тях били парашут, орнитоптер* и дори въздушна въртележка*! За съжаление гениалните му идеи и изобретения изпреварили времето си и така и не били материализирани.

орнитоптер* – устройство, изградено на принципа на летенето при птиците. Това са крила, проектирани да махат, като задвижването им се осъществява посредством въртене на манивела.

въздушна въртележка* – устройство, задвижвано от перка със спираловидна форма, която трябвало да генерира подемна сила, с помощта на която въртележката и човека да се издигнат във въздуха.

Едни от най-видните личности на миналия век, които с работата си допринесли съществено за развитието на авиацията били братята Уилбър (1867-1912 година) и Орвил (1871-1948 година) Райт, родом от Дейтън, щата Охайо, САЩ.

Орвил Райт (вляво) и Уилбър Райт (вдясно)Орвил и Уилбър Райт

Всичко започва през далечната 1896 година със смъртта на Ото Лилиентал – немски авиатор и изобретател, загинал в следствие на полет с планер. Стремежът му за полет в небето запалва същата искра и в братята Райт. Записките на Лилиентал поставят началото на делото на живота им.

По професия били велосипедни механици със собствена работилница, като всичко припечелено те инвестирали в авиационните си изследвания. Първоначално фокусирали енергията си върху опитите с малки безмоторни самолети и хвърчила. В последствие конструират и първият си безмоторен самолет в реален мащаб, а по-късно и моторен летателен апарат. Пред тях стояли всевъзможни технически препятствия, които било необходимо да преодолеят, ако искали един ден да полетят.

колело, направено от братята Райтколело направено от братята Райт

Големият пробив идва сутринта на 17-ти декември 1903 година, недалеч от градчето Кити Хоук, Северна Каролина. Тогава разработеният от братята аероплан ‘Флайер I’, оборудван с бензинов двигател с мощност от 12 конски сили, полита в небето. Орвил Райт летял в продължение на 12 секунди, като за това време изминава дистанцията от 37 метра. Това бил и първият подобен полет в човешката история! В рамките на деня били извършени общо четири полета, като с последния били изминати 255 метра за време от 59 секунди – този рекорд принадлежал на Уилбър. За съжаление на връщане към работилницата, въпреки усилията на братята Райт, силни ветрове на няколко пъти преобърнали аероплана, в резултат на което му били нанесени толкова сериозни щети, че машината никога повече не се върнала в небето.

първият полет от 17-ти демември 1903 година, вдясно е Уилбър Райтпървият полет с аероплан

аеропланът, с който е извършен полета от 17-ти декември 1903 годинааероплан 1903 година

През следващите години Орвил и Уилбър конструират други два летателни апарата, като непрекъснато се стремели да подобряват работата им. До 1905 година братята Райт правят близо 200 полета.

Орвил Райт, снимка от 1901 годинаОрвил Райт и аероплан

Две години след първия успешен полет с моторен летателен апарат, братята подобряват собствения си рекорд, изминавайки дистанцията от 39 километра за време от 38 минути и 3 секунди!

Уилбър Райт, снимка от 1901 годинаУилбър Райт и аеропланСнимки: en.wikipedia.org

На 22-ри май 1906 година те патентоват изобретението си. През следващите години осъществяват десетки публични демонстрации не само на родна земя, но и в Европа, което ги прави изключително популярни, а интересът към изобретението им бил нечуван! През 1909 година създават и собствена компания, произвеждаща летателни апарати.

По време на бизнес пътуване до Бостън през април 1912 година Уилбър заболява от коремен тиф. Умира на 30-ти май 1912 година. 35 години по-късно, на 30-ти януари 1948 година, умира и Орвил, непреживявайки втория си сърдечен удар. И двамата брата са погребани в семейното гробище в Дейтън, щата Охайо.