Братята Райт – велосипедните механици, които мечтаеха да летят!

Възможността за летене вълнува човека от най-древни времена. Така например през 15-ти век самият Леонардо да Винчи (1452-1519 година) сътворил на хартия не едно и две гениални изобретения, които трябвало да позволят на човек да полети. Сред тях били парашут, орнитоптер* и дори въздушна въртележка*! За съжаление гениалните му идеи и изобретения изпреварили времето си и така и не били материализирани.

орнитоптер* – устройство, изградено на принципа на летенето при птиците. Това са крила, проектирани да махат, като задвижването им се осъществява посредством въртене на манивела.

въздушна въртележка* – устройство, задвижвано от перка със спираловидна форма, която трябвало да генерира подемна сила, с помощта на която въртележката и човека да се издигнат във въздуха.

Едни от най-видните личности на миналия век, които с работата си допринесли съществено за развитието на авиацията били братята Орвил (1871-1948 година) и Уилбър (1867-1912 година) Райт, родом от Дейтън, щата Охайо, САЩ.

Орвил Райт (вляво) и Уилбър Райт (вдясно)Орвил и Уилбър Райт

Всичко започва през далечната 1896 година със смъртта на Ото Лилиентал – немски авиатор и изобретател, загинал в следствие на полет с планер. Стремежът му за полет в небето запалва същата искра и в братята Райт. Записките на Лилиентал поставят началото на делото на живота им.

По професия били велосипедни механици със собствена работилница, като всичко припечелено те инвестирали в авиационните си изследвания. Първоначално фокусирали енергията си върху опитите с малки безмоторни самолети и хвърчила. В последствие конструират и първият си безмоторен самолет в реален мащаб, а по-късно и моторен летателен апарат. Пред тях стояли всевъзможни технически препятствия, които било необходимо да преодолеят, ако искали един ден да полетят.

първият полет от 17-ти демември 1903 година, вдясно е Уилбър Райтпървият полет с аероплан

Големият пробив идва сутринта на 17-ти декември 1903 година, недалеч от градчето Кити Хоук, Северна Каролина. Тогава разработеният от братята аероплан ‘Флайер I’, оборудван с бензинов двигател с мощност от 12 конски сили, полита в небето. Орвил Райт летял в продължение на 12 секунди, като за това време изминава дистанцията от 37 метра. Това бил и първият подобен полет в човешката история! В рамките на деня били извършени общо четири полета, като с последния били изминати 255 метра за време от 59 секунди – този рекорд принадлежал на Уилбър. За съжаление на връщане към работилницата, въпреки усилията на братята Райт, силни ветрове на няколко пъти преобърнали аероплана, в резултат на което му били нанесени толкова сериозни щети, че машината никога повече не се върнала в небето.

През следващите години Орвил и Уилбър конструират други два летателни апарата, като непрекъснато се стремели да подобряват работата им. До 1905 година братята Райт правят близо 200 полета.

Две години след първия успешен полет с моторен летателен апарат, братята подобряват собствения си рекорд, изминавайки дистанцията от 39 километра за време от 38 минути и 3 секунди!

аеропланът, с който е извършен полетът от 17-ти декември 1903 годинаразвитие на авиацията

На 22-ри май 1906 година те патентоват изобретението си. През следващите години осъществяват десетки публични демонстрации не само на родна земя, но и в Европа, което ги прави изключително популярни, а интересът към изобретението им бил нечуван! През 1909 година създават и собствена компания, произвеждаща летателни апарати.

По време на бизнес пътуване до Бостън през април 1912 година Уилбър заболява от коремен тиф. Умира на 30-ти май 1912 година. 35 години по-късно, на 30-ти януари 1948 година, умира и Орвил, непреживявайки втория си сърдечен удар. И двамата брата са погребани в семейното гробище в Дейтън, щата Охайо.