‘Боядисаните дами’ от Сан Франциско – цветовете на историята

Боядисаните дами’ – не, не става дума за боядисани жени! С това наименование са известни цветните къщи във викториански стил* на улица Стайнър в Сан Франциско. Построени са в периода 1892-1896 година и са само малка част от хилядите къщи, издигнати в края на 19-ти век. И ако голяма част от тях днес не съществуват в резултат на земетресението от 1906 година, то къщите от западните и южни квартали в града оцеляват.

викториански стил* – свързва се с управлението на кралица Виктория (1837-1901 година). Характеризира се с рококо, готика, класика и екзотика (по това време за такива се считали китайският и индийският стил).

Боядисаните дами

Боядисаните дами от Сан Франциско

Предвид факта че къщите на улица Стайнър ‘взимат участие’ в приблизително 70 филма, множество телевизионни програми и реклами, не е учудващо, че днес те са сред най-популярните атракции в Сан Франциско.

цветни къщи

От къде произлиза наименованието им?

Боядисаните дами’ за първи път се споменават от писателите Елизабет Помада и Майкъл Ларсън в книгата им от 1978 година ‘Боядисаните дами – блестящите викторианци на Сан Франциско’. По-късно изразът се използва, за да опише и други цветни къщи във викториански стил, намиращи се в щатите Мериленд, Мисури, Луизиана, Охайо и Ню Джърси.

къщи в ярки цветове

цветни къщи в Сан Франциско

В периода 1849-1915 година около 48 000 къщи във викториански и едуардски стил* са построени в Сан Франциско. Повечето от тях били боядисани в ярки цветове, подчертаващи архитектурните им детайли. Червено, жълто, оранжево и кафяво били сред най-популярните цветове. По време на Първата, а в последствие и Втората световна война повечето от тях са пребоядисани в сиво.

едуардска архитектура* – стил, популярен от времето на Едуард VII, крал на Великобритания и Ирландия в периода 1901-1910 година. Архитектурата до 1914 година също може да бъде включена в този стил.

къщи в ярки цветове в Сан Франциско

къщи в Сан ФранцискоСнимки: www.amusingplanet.com

През 1963 година местният художник Бъч Кардум боядисал къщата си във викториански стил в синьо и зелено. Някои го разкритикували за дръзката комбинация от цветове, но на други много им допаднала идеята и също пребоядисали домовете си. Скоро след това съседите на Кардум започнали да се допитват до него при избора на цветове. Идеята бързо се разпространила и след по-малко от 10 години много от сивите къщи се превърнали в известните ни днес ‘Боядисани дами’. Любопитен факт е, че този процес продължава и до днес!