Боудика – кралицата въстанала срещу Римската империя

Боудика била келтска кралица, предвождала бунт срещу римското владичество в Древна Британия през 60 или 61 година след Христа. Всичко, което се знае днес за нея е благодарение на няколко римски историци, сред които е Публий Корнелий Тацит (54-120 година след Христа). Тя била родена в заможно семейство от Камулодунум* около 30 година след Христа. На 18-годишна възраст Боудика се омъжва за Прасутаг, кралят на ицените*.

Камулодунум* – понастоящем град Колчестър, намиращ се в югоизточните части на острова.
ицени* – келтски народ, населявал Древна Британия, днешни Съфолк и Норфолк, Югоизточна Англия.

кралица БоудикаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: David Hume (обществено достояние)

Когато римляните завладели южните части от острова, през 43 година след Христа, келтските племена били подчинени, но местните племенни вождове имали правото да запазят земите си пожизнено, след което преминавали във владенията на империята. През 60 година след Христа Прасутаг умира, а Боудика се възпротивява на отнемането на семейното имущество. Заради непокорството си, тя била публично бичувана, а двете ѝ дъщери обезчестени.

В един от трудовете си древноримският историк Тацит цитира думите на Боудика, с които тя се заклева да отмъсти:

‘Нищо не е в безопасност от римската гордост и арогантност. Те ще поругаят не само нашите девици, но и всичко свещено. Ще спечеля битката или ще загина, това ще направя аз, жената!

Като повечето келтски жени в древността, Боудика също била обучена на различни бойни техники, както и да си служи с оръжиe. Тя използвала момента докато губернаторът на Римска Британия, Гай Светоний Павлин, отсъствал поради военна кампания в Уелс и повежда на бунт ицените и много членове от други келтски племена. След като разбива напълно римския девети легион, Боудика унищожава Камулодунум и избива римските му жители.

След тази победа бунтовниците, предвождани от Боудика, се отправили към Лондиниум (днешен Лондон) и Веруламиум (днешен Сейнт Олбанс) – градове с важно значение за Римска Британия. По това време Гай Светоний Павлин се завърнал от Уелс и повел армията си срещу тях. Въпреки че бунтовниците имали числено превъзходство, войската на римския губернатор побеждава. Точното място на сражението не е известно, но се предполага, че е някъде между Лондиниум и окръг Нортамптъншир. За да не бъдат заловени Боудика и дъщерите ѝ се самоубиват, вземайки отрова.

статуя на Боудика в Лондонстатуя на келтска кралица в ЛондонСнимка: pixabay.com Автор: 139904

Въпреки че бунтът на Боудика завършва неуспешно и римляните властват над Древна Британия до 410 година след Христа, Тацит отбелязва, че повече от 70 000 римляни са убити в резултат от бунта. Днес Боудика е считана за национален герой и символ на борбата за справедливост и независимост!