Ганеша – богът със слонска глава!

Ганеша е сред най-популярните божества в индийската митология, символ на късмета, щастието и мъдростта, този който премахва пречките от пътя на хората. Това е и причината, поради която преди всеки акт на преклонение, церемония или важно начинание, се отправя молитва към него.

Ганеша е познат също и като Будхи Видхата (Даряващият интелигентност), Видя Вариди (Океан на знанието), Винаяка (Първият, който да бъде почитан), Вигна-нашака (Отстраняващият препятствията) и други.

бог Ганеша слонска главаСнимка: pixabay.com Автор: Sachingh

В Упа-пурани* се описват битките и победите на Ганеша над обсебващите демони, свързани с похотта, несправедливия гняв, алчността, увлечението и гордостта.

Упа-пурани* – текстове от литературата на Древна и Средновековна Индия написани на санскрит и пракрит.

Ганеша е изобразяван с едро човешко тяло с изпъкнал корем и глава на слон. Големият му корем символизира Вселената, главата – благородството, лоялността и разрушителната сила на слона, а чрез големите си уши отсява истината от лъжата. Най-често се изобразява с 4, но може да се срещне и с повече ръце. Хоботът олицетворява способността на Ганеша да се справя както с по-тежки и трудни, така и с по-фини задачи, а завитият му край – свещения звук Ом, от който била създадена цялата Вселена. Независимо от разнообразните варианти, в които може да се изобрази Ганеша до него винаги има малка мишка, която му служи като средство за предвижване.

Според древни писания под диктуването на Вяса, богът със слонска глава написал Махабхарата*. Докато записвал думите на мъдреца, Ганеша открил, че перото му е счупено и за да не го прекъсне той отчупил единия си бивник и с него заместил перото. Друго предание гласи, че богът отчупил бивника си, за да го използва като оръжие.

Махабхарата* –  поема написана на санскрит, състояща се от повече от 100 000 куплета.

бог с глава на слонСнимка: pixabay.com Автор: darpanjoshi

Как Ганеша получава слонската си глава?

В Упа-пураните съществуват множество версии, описващи раждането на Ганеша и начинът, по който получава слонската си глава. В една от може би най-популярните сред тях се разказва, че преди да влезе да се къпе Парвати* направила малка човешка фигура, на която вдъхнала жизнена сила и кръстила Ганеша. Тя поставила задача на ‘творението’ си да стои пред вратата, за да я пази и при никакви обстоятелства да не пуска никой да влезе при нея. Парвати му дала могъщ скиптър и Ганеша застанал на пост. По това време бог Шива* се завърнал от път по-рано от очакваното и пожелал да влезе в покоите на съпругата си, но за негова изненада не бил допуснат. Шива толкова силно се разгневил от непокорството на малкия пазач, че с тризъбеца си му отсича главата. Щом Парвати научила за стореното, тя силно се натъжила и помолила съпруга си да върне момчето към живота. Но главата била запратена толкова далеч, че било невъзможно да се открие. Имало само един начин момчето да оживее отново – Шива трябвало да вземе главата на първото живо същество, обърнато на север. Така и станало. Докато обикалял късно вечер, Шива забелязал малко слонче да спи, с глава обърната на север и без да се поколебае богът я взел.

Парвати* (Великата Божествена Майка) – индуистка богиня, съпруга на бог Шива и майка на Ганеша. Парвати олицетворява първичната космическа енергия и силите, движещи се през цялата Вселена.

Шива* – едновременно бог-разрушител и съзидател. В началото на всеки нов период на Вселената, Шива я събужда за живот посредством танца си, а в края му я унищожава с танца на разрушението.

Шива и Парвати по време на шествиеШива и ПарватиСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Wellcome Library, London (CC BY 4.0)

Как бог Ганеша бива избран за покровител на всички живи същества?

Провело се състезание между двамата синове (Сканда и Ганеша) на Шива и Парвати, като победителят щял да стане покровител на всички живи същества. Този, който пръв обиколил цялата Вселена и се върнел обратно на старта, печелил. Стартът бил обявен и Сканда се втурнал да обикаля Вселената, а Ганеша не помръднал. След като го попитали защо не тръгнал след брат си, Ганеша обиколил родителите си и заявил, че задачата му е изпълнена. Обяснението му било просто – Шива и Парвати били причината за съществуването на материалния свят и обикаляйки първоизточника, Ганеша всъщност обиколил цялата Вселена!