Как армия от зайци побеждава великия Наполеон I?

Безспорно Наполеон I е един от най-великите военачалници във военната история, който има зад гърба си множество славни победи. Но историята помни и едно от най-унизителни поражения, които императорът на Франция претърпява. Не, не става въпрос за битката при Ватерло*, а за тази от лятото на 1807 година, при която бива надвит от зайци!

битка при Ватерло* – провела се на 18-ти юни 1815 година, на територията на днешна Централна Белгия. След загубата ѝ, до края на живота си Наполеон I е заточен на остров Света Елена, в южните части на Атлантическия океан, на хиляди километри от най-близката суша.

Наполеон IСнимка: www.thevintagenews.com

Всичко започва със сключването на Тилзитския мирен договор на 26-ти юни 1807 година, с който се слага край на войната между Франция и Русия. Френският император решил да отпразнува събитието с лов на зайци. Задачата по организацията му Наполеон I възлага на своя началник-щаб – Луи Александър Бертие (1753-1815 година). Не след дълго императорът разбира, че с това си решение прави огромна грешка!

Бертие веднага се заел със задачата, но в старанието си да организира наистина зрелищен лов изглежда, че се престарава, защото осигурява близо 3000 заека за събитието!

велик военачалникСнимка: www.thevintagenews.com

В деня на ловното събитие, по нареждане на Бертие, всички клетки със зайци били поставени по краищата на огромно поле. С пристигането на императора и гостите му, зайците били пуснати от клетките и ловът започнал или поне така се очаквало. Защото тук се случило неочакваното – за изненада на всички присъстващи зайците не побягнали със страх в полето, а тъкмо обратното насочели се право към ловците!

Наполеон I и заекСнимка: www.thevintagenews.com

Първоначално мъжете се засмели на абсурдната ситуация, в която попаднали, но само няколко минути по-късно те вече били истински обезпокоени от случващото се, виждайки как хиляди зайци ги приближават – ‘ловците’ се превърнали в плячка! Императорът и гостите му всячески се опитвали да отблъснат атаката, използвайки пръчки за езда и мускети, но действията им се оказали напразни. Битката била изключително неравностойна – неколцина ловци срещу близо 3000 заека!

Наполеон I френски императорСнимка: www.thevintagenews.com

Осъзнавайки, че това не е битка, която може да спечели, Наполеон I се оттеглил в каретата си, но и това не отказало зайците! В опит да ги изплаши, кочияшът удрял с камшика си, но без успех. Заешката армия продължавала да приижда и да се опитва да се покатери по каретата, като няколко зайчета дори успели да влязат при самия император. Най-накрая каретата потеглила, а историята завършва с това как в движение Наполеон I изкарвал зайци през прозорците ѝ!

битка със зайци Наполеон IСнимка: www.factinate.com

Защо зайците не са побягнали в полето, а са се отправили към мъжете?

Бертие може и да е бил вещ по военните въпроси, но изглежда, че това не се е отнасяло и до познанията му в сферата на животновъдството! Вместо хората му да хванат диви зайци, които в последствие да бъдат пуснати на полето в деня на лова, Бертие им наредил да купят зайци от фермерските стопанства в близките селища. За разлика от дивите зайци, питомните не се страхуват от хората. Въпросната им ‘атака’ по-скоро се обяснява с това, че зайчетата са били гладни и объркани от случилото им се и в хората на полето те вероятно са припознали фермерите, които ги хранели.