Белоградчишките скали – изящна творба на природата!

Не е тайна, че природата в България е изключително красива. На малък къс земя има всичко – море, планини, равнини, реки и низини. В западните части на Стара планина се откроява кандидат за място сред ‘новите чудеса на света’ – Белоградчишките скали. През 2007 година се проведе международен конкурс, в който участваха над 220 държави, като Белоградчишките скали се наредиха на 77-мо място.

Белоградчишки скалиСнимка: i.ytimg.com

Белоградчишките скали, както подсказва наименованието, се намират в близост до град Белоградчик, Северозападна България. Природният феномен се разпростира на дължина от почти 30 километра и ширина до 3 километра. Скалните стълбове се издигат до 200 метра височина, като цветовете им варират от почти чисто червено до жълто.

скални образуванияСнимка: wikimedia.org

Преди повече от 200 милиона години регионът е бил дъно на море. С течение на времето започнали да се отлагат утайки, пясък, глина и варовик. Под влияние на водните течения са се оформили величествените заоблени форми, а червеникавият отенък на скалите се е получил от железния окис. Тектонските движения, образували Стара планина, издигнали региона на повърхността. С помощта на ерозията и климатичните условия, отлагалият се милиони години варовик се разпаднал и останали величествените скални стълбове, които виждаме и до днес. Учените предполагат, че пукнатините, който са видими и с просто око, са се получили, когато регионът е бил тектонично активен. Така са се оформили и множеството пещери, разпръснати по протежение на Белоградчишките скали.

Белоградчишките скали са разделени на 5 групи – Фалковска, Централна, Збеговска, скалите между Латинската порта и пещерата Лепенишки печ, скалите между селата Гюргич и Белотинци. Във всяка една от групите отделните скали носят имена, като повечето от имената са породени от формата на съответната скала или легенда свързана с нея. Такива са Момина скала (наподобява глава на момиче), Пчелен камък (обитавана от диви пчели), Кукувицата (при вятър се чуват специфични звуци) и други.

скално образувание в БългарияСнимка: 3.bp.blogspot.com

Специфичният релеф на местността е подходящ за изграждане на крепости, тъй като има множество склонове, скални стени и ридове, които са естествени препятствия за нашествениците. Сред скалите на Белоградчик се откроява една от най-запазените крепости в България – Калето. Площта на крепостта е над 10 000 квадратни метра и е изградена още преди основаването на България. Специфично за нея е, че са изградени само две стени – северозападната и югоизточната страна. Останалите страни на крепостта са естествени скали с височина до 70 метра. Крепостта е играла важна роля, както преди завладяването ѝ от Османската империя през 1396 година, така и след това. Няколко пъти е разширявана и реконструирана.

чудо на природатаСнимка: www.forum.bg-nacionalisti.org

Има множество легенди за местността, предавани от уста на уста през вековете. Зад почти всяка скала се крие завладяваща история, която оставя без дъх слушателите. Сред най-известните е легендата за ‘Боров камък’. Разказва се, че ергените се надпреварвали кой ще изкачи по-бързо скалата, като този, който е най-бърз ще избере най-хубавата девойка. Друга легенда разказва за скалите ‘Ученичката’, ‘Дервишът’ и ‘Мечката’. Преди години в околността живеела много красива девойка. Нейната красота не останала незабелязана от местен дервиш. Девойката имала любим момък, а дервишът ревнувал от него. Когато девойката и любимия ѝ си уговорили среща, на уговореното място се появил дервишът. Девойката побягнала уплашена между скалите. Изведнъж пред нея се изправила мечка. Тогава девойката започнала да се моли на Бог да я избави от дервиша и от мечка. Бог чул молитвите ѝ и превърнал нея, мечката и дервиша в камък.

крепост в Белоградчишките скалиСнимка: hellomyholiday.com

Има още безброй легенди за Белоградчишките скали, които допълнително украсяват невероятните скални образувания в Северозападна България.