Белоглавият орел – птицата, избрана за национален символ на САЩ

Ако се създаде класация за най-запомнящи се птици, то със сигурност белоглавият орел ще влезе в челната петица. Особено популярен е поради факта, че е национален символ на САЩ. На 20-ти юни 1782 година Континенталният конгрес одобрява дизайна на държавния печат на САЩ. На него освен знамето е изобразен и белоглав орел, който с десния си крак е сграбчил 13 стрели, а в левия маслинова клонка. От тогава до сега ликът му се появява на много официални печати на американското правителство, включително президентския печат, както и на логата на повечето федерални агенции в страната.

държавен печат на САЩдържавен печат на САЩСнимка: en.wikipedia.org

Белоглавият орел е една от най-големите грабливи птици в света, представител на семейство Ястребови. Както името подсказва, главата на орела е бяла, като в същия цвят е и опашката, а оперението по тялото е в тъмно кафяво. В резултат от активното му ловуване през 1973 година видът е обявен за застрашен от изчезване. Но за по-малко от 40 години, след големи усилия за повишаване на популацията му, орелът е обявен за незастрашен.

Той е изключително маневрен по време на полет и особено когато ловува. Скоростта, с която лети е между 56 и 70 километра в час, но когато се връща от улов тя обикновено намалява до около 48 километра в час. Основната храна в менюто му е рибата, но се храни също и с по-дребни бозайници и птици. Изчислено е, че след спускане към водата орелът се гмурка със скорост между 120 и 160 километра в час!

Белоглавият орел започва да строи или поправя старото си гнездо още от средата на февруари, а яйцата (между 1 и 3 годишно) се снасят в края на същия месец. Малките се излюпват в периода от средата на април до началото на май. Известни са случай, при които по-големите и силни орлета убиват по-слабите в гнездото. Всяко малко може да наддава с до 170 грама на ден, което е и най-бързият растеж при всички птици, обитаващи континента. Готово е да напусне гнездото на около 20-тата седмица от излюпването си.

Достига полова зрялост между четвъртата и петата си година и не са редки случаите, при които се връща да живее в района, където е бил излюпен. Когато орелът си избере партньор, той остава с него до края на живота си, но ако един от двамата умре или изчезне, другият си намира нов партньор. Средната продължителност на живота му е около 20 години, като този отглеждан от човека достига и до по-голяма възраст.

Гнездото му е сред най-големите, които птиците на континента правят – на дължина достигат до 4 метра, а на дълбочина внушителните 2.5 метра. В районите, където няма дървета и сухоземни хищници, които да го застрашават, белоглавият орел гнезди на земята. Пример за подобно място е остров Амчитка в Аляска.

белоглави орли животни

Интересното е, че големината на орела зависи от това къде живее. Така например екземплярите, които обитават териториите близки до екватора са по-дребни, но с отдалечаване от него размерът им нараства – всъщност това е и дефиницията на правилото на Бергман*.

правило на Бергман* – формулирано през далечната 1847 година от немския биолог Карл Бергман.

Тялото му е с дължина между 70 и 102 сантиметра, размахът на крилата е от 1.8 до 2.3 метра, а теглото му варира между 3 и 6.3 килограма. От една страна широките граници в тези стойности се обясняват с правилото на Бергман, но от друга страна е и фактът, че женските белоглави орли са с близо 25 процента по-едри от мъжките.

белоглав орел птица

Белоглавият орел може да бъде срещнат в Северна Америка – по-голямата част от Канада, цялата територия на САЩ и Северно Мексико. Всъщност, това е единственият континент на Земята, който обитава!