Бачковски манастир – свещено място в подножието на Родопите

Бачковският манастирски комплекс ‘Успение Богородично’, известен още и като Бачковски манастир, се намира в долината на Чепеларска река, на около 12 километра южно от град Асеновград.

Състой се от два правоъгълни двора – северен и южен*, като заема площ от близо 8000 квадратни метра и се намира на 440 метра надморска височина.

северен и южен двор* – първоначално бил построен северният двор, но през 30-те години на 19-ти век е изграден и южният

След Рилския манастир Бачковският е вторият по големина в България и един от най-посещаваните в страната с хиляди туристи годишно. От 17-ти декември 2017 година досега игумен на манастира е архимандрит Самуил.

Бачковски манастирБачковски манастир

Бачковският манастир е основан през далечната 1083 година от византийския военачалник Григорий Бакуриани (?-1086 година). Първоначално се е ползвал като обител от грузински монаси, а към края на 11-ти век там започва да функционира Патрицонската книжовна школа. През 1869 година в манастира е открито училище, в което се преподавало на гръцки език. 25 години по-късно той минава под ведомството на Българската екзархия.

Манастирският комплекс включва:
 • главна манастирска църква ‘Успение на Пресвета Богородица – построена през 1604 година. На територията ѝ се намира и един от най-старите иконостаси в България, създаден в началото на 17-ти век.

  главна манастирска църква ‘Успение на Пресвета Богородица’главна манастирска църква в Родопи

 • църквата ‘Свети Архангели – построена е през 1083 година и е най-старата от всички църкви в комплекса. Интересното при нея, че е на два етажа – подобни църкви рядко се строяли по това време.

 • църквата ‘Вси Светии – построена в началото на 17-ти век. В нея могат да се видят частично запазени стенописи от началото на 18-ти век.

 • църквата ‘Свети Никола – построена е през 1836 година. Любопитен факт е, че църквата е изцяло изписана от възрожденският художник Захари Зограф (1810-1853 година).

 • Старата трапезария – всъщност освен трапезария тук се помещава също и манастирската кухня, от която се подава 8-метров комин, както и малко складово помещение, разделящо трапезарията и кухнята, известно още като сюгесница. Старата трапезария е построена през 1623 година, като цялата била покрита със стенописи. Благодарение на реставрацията от периода 1965-1971 година, 90 процента от тях са запазени и консервирани и до днес.

  мястото, където са се хранили монаситеСтарата трапезария в Бачковския манастир

  кухнята в Старата трапезариякухнята в Старата трапезария

 • музей – през 30-те години на миналия век най-старите и ценни икони, кръстове, одежди и набори за причастие, използвани някога в богослужението са събрани в помещение в южния двор на комплекса.

 • Костницата – построена е през 1083 година. Както църквата ‘Свети Архангели’, така и Костницата също е на два етажа. На първия етаж са разположени 14 гроба на монаси, а на втория етаж в миналото се извършвало църковното опело.

  КостницатаКостницата в Бачковския манастир

  Костницата отвътреКостницата

 • манастирската изба – съществува от 1622 година. Любопитното е, че тя все още е действаща и в нея се съхранява храна и вино.

  манастирска изба

  изба в Бачковския манастир

 • манастирска библиотека – разполага с близо 5000 тома, но в миналото те са били много повече. Част от книжното ѝ богатство днес се намира в Адриановата библиотека, Атина, Гърция, а много други книги още в древността са били унищожени или изгубени.

 • параклиси – към манастирския комплекс се причисляват общо 13 параклиса. Интересното е, че част от тях се намират не само в самия комплекс, но и по пътя до Асеновград, както и в самия град.

 • църквата на Асеновата крепост – дълги години се е стопанисвала от монасите на Бачковския манастирски комплекс, а понастоящем това се прави от община Асеновград. Църквата е на два етажа, като има частично запазен стенопис, датиран от 13-ти век.

  църквата на Асеновата крепостцърквата на Асеновата крепост

 • манастирски метох в Станимака* – намира се в края на Асеновград, посока Смолян. Изграден е с цел да осигурява храна и подслон на пътуващите монаси и поклонници. За съжаление голяма част от него е напълно разрушена.

  Станимака* – до 1934 година така се е наричал град Асеновград

Това, което силно привлича вярващите в манастирския комплекс безспорно е Чудотворната икона ‘Умиление на Света Богородица’, излекувала много болни хора. Смята се, че съществува от края на 11-ти век.

иконата ‘Умиление на Света Богородица’иконаСнимки: www.bachkovskimanastir.com