Открити са бактерии с извънземен произход?

Според руския космонавт Антон Шкаплеров в събраните през 2017 година проби, от корпуса на Международната космическа станция, са открити неизвестни бактерии. Той вярва, че те не биха могли да се ‘прихванат’ на станцията по време на излитането ѝ в открития космос или пък от други космически апарати, с които станцията е била в контакт. Според космонавта остава третата възможност – бактериите да са с извънземен произход!

Това не е първото подобно изявление от руска страна. Само ще припомним, че през 2014 година съобщиха, че са намерили организми подобни на морския планктон (организъм, живеещ на Земята), растящи по външната страна на прозорците на станцията. И макар, че още тогава учените отрекоха достоверността на ‘руското откритие’, истинността на това от 2017 година все още се проверява. Любопитен факт е, че в периода 2010-2016 година руснаците са събирали множество проби от корпуса на станцията, с които целят да опровергаят скептиците!

астронавт в космосаСнимка: pixabay.com Автор: WikiImages

Допускането, че животът е възможен въпреки суровите условия на космоса не е нещо ново. Съществува хипотеза, според която когато на Марс имало още вода, вероятно е имало и живот. Под въздействието на метеоритни удари части от скалите на Марс били запратени към Земята, където в последствие се заражда и живот.

Според други учени, поддръжници на ‘панспермията’, животът на Земята бил пренесен от по-далечни места под формата на спори още преди милиарди години. Нещо повече, те вярват, че този пренос продължава и днес както и, че той е причината за пламващите огнищата с болести по Земята. В тази връзка ще припомним, че червеното оцветяване на дъждовете, падали в областта Керала, Западна Индия в периода 25-ти юли – 23-ти септември 2001 година, е резултат именно от спори, съдържащи цветни частици, а допускането за техния извънземен произход остава неопровергано!

Но преди да говорим за извънземен живот е необходимо първоначално да се изключи възможността за земния произход на въпросните микроби, намерени по корпуса на станцията.

Това, което знаем със сигурност е, че някои земни микроби, намиращи се в крайно неблагоприятни за тях условия на живот (като например космоса) образуват спори, позволяващи им да оцелеят в продължение на месеци! Вземайки това предвид, откритието на Шкаплеров може и да се окаже със земен произход. Нещо повече, според екипа, изследващ произхода на намерените бактерии станцията е сравнително близо до Земята и не е изключено те да идват от нашата планета.

астронавт и ЗемятаСнимка: pixabay.com Автор: Comfreak

Шкаплеров приключи третата си мисия на станцията през юни 2018 година, а тестовете, които ще установят произхода на мистериозните бактерии продължават!