Байлонг – най-високият външен асансьор на планетата!

С обща височина от 335 метра през 2015 година асансьорът Байлонг официално е обявен за най-високия външен асансьор в света! Намира се в провинция Хунан, Югоизточен Китай, а името му се превежда като ‘Стоте дракона’. Той буквално е врязан в кварцовата скала, а гледката, която се разкрива от него, е повече от зашеметяваща!

Работата по изграждането му започва през 1999 година и е завършен в рамките на 3 години. Стойността на проекта е оценена на приблизително 16 милиона долара. Състои се от 3 кабинки, подредени една под друга, като всяка може да поеме максимална тежест от 4900 килограма или казано по друг начин – около 50 души. В рамките на час през една кабинка преминават около 1380 души. Друг любопитен факт, свързан с Байлонг е, че пътуването с него отнема около 2 минути, а скоростта, с която се движи е приблизително 3 метра в секунда. За сравнение за подобна гледка в миналото са били необходими часове планински преход!

най-високият асансьор в светаСнимка: tursputnik.com

За мен е голяма чест това невероятно инженерно постижение да бъде част от Рекордите на Гинес. То не само осигурява удобно предвижване на туристите, но и дава възможност това да се случва по щадящ околната среда начин’ – споделя Роуън Саймън, президент на Световните рекорди на Гинес за Република Китай.

Интересното е, че освен рекорда за най-висок асансьор, Байлонг държи рекордите и за най-тежък и най-голям на планетата!

Построен е насред националния горски парк ‘Zhangjiajie’, който е с обща площ от приблизително 48.1 квадратни километра. Паркът е изграден през 1982 година, а 10 години по-късно влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Разбира се, строежът на толкова голямо съоръжение на защитена територия ‘си спечелва’ множество критици в лицето на еколозите. Техните най-големи опасения били свързани с това, че асансьорът ще увеличи и без това големия брой туристи (около 5 милиона всяка година), посещаващи парка, което от своя страна предполага и по-силното му замърсяване. Но допускането им било оборено с това, че наличието на асансьора би отклонило част от посетителите и вместо да се разхождат по екопътеките в парка (потенциално оставяйки боклуци след себе си), немалка част от тях вероятно биха предпочели да го разгледат от стотици метри височина, използвайки асансьора.

най-големият асансьор на ЗемятаСнимка: tursputnik.com

Днес, от дистанцията на времето, може да се каже, че асансьорът Байлонг е една от най-големите атракции в парка, осигурявайки възможност на туристите за кратко време да разгледат парка. Нещо повече, с цел опазване на природата му през последните години голяма част от туристическата база в района е закрита.

Както вече споменахме Байлонг буквално е врязан в кварцовата скала. Интересно е, че и трите му кабинки са оборудвани с детектори за земетресение и в случай на опасност посетителите му бързо могат да бъдат евакуирани. Асансьорът е изцяло остъклен, осигурявайки незабравима панорамна гледка на туристите, докато се предвижват нагоре към върха на скалата, след което ги очаква просторна наблюдателна площадка!