Аям Семани – птицата, която е изцяло черна не само отвън, но и отвътре!

Черното не е необичаен цвят в света на животните. Когато говорим за такива с черна окраска, обикновено се досещаме за черни мечки, горили, както и за някои породи котки и кучета. Дотук нищо необичайно.

А какво ще кажете за петел или кокошка, например? Малко странен цвят за домашна птица, но не и когато се отнася за индонезийската породата Аям Семани (Ayam Cemani). Любопитното при нея е, че са черни не само перата, но и самата птица отвътре – изцяло! Това ще рече – перата, клюна, гребена, ноктите на краката, дори кожата, месото, костите и костния мозък! Изключение прави единствено кръвта, която не е черна, а много тъмно червена. Видът е толкова открояващ и запомнящ се, че на шега европейците го наричат ‘Ламборгини на домашните птици’.

изцяло черна птица

В превод от индонезийски език думата ‘ayam’ означава пиле, а ‘cemani’ от явански език се превежда като напълно черно.

Екзотичната порода води началото си от остров Ява*. За съществуването ѝ в Европа се узнава в началото на 20-ти век. През 1998 година холандски селекционер внася няколко екземпляра, като видът бързо привлякъл вниманието на птицевъди.

остров Ява* – част от Република Индонезия. На територията му се намира и столицата Джакарта. Островът е с площ от приблизително 138 800 квадратни километра и по данни от 2015 година на него живеят близо 145 милиона души.

Птицата дължи изцяло черния си цвят на генетична мутация, известна като фибромеланоза. При нея организмът произвежда големи количества меланин, който от своя страна прониква в тъканите на птицата.

Породата не е широко разпространена. Мъжкият екземпляр достига до около 2-2.5 килограма, а женският 1.5-2 килограма. Любопитен факт е, че яйцата, които женската снася не са в черен, а кремав цвят.

черно пиле любопитно

В Индонезия черната птица е високо ценена, тъй като хората там вярват, че месото ѝ притежава мистични сили. Богато е на желязо, което автоматично го прави особено ценно за консумация от жени по време и след бременност. Не е изключено по време на специални церемонии черен петел или кокошка да се даде в жертвоприношение, както и при раждане, за да донесе птицата щастие и късмет на майката и детето.

От кръвта ѝ местните приготвят специална напитка, за която се вярва, че носи благоденствие, на този който пие от нея. Също така намира приложение и в народната медицина.

мъжки (вляво) и женски (вдясно) представител на породатачерни птици Аям СеманиСнимки: amusingplanet.com

Може да се каже, че представителите от породата Аям Семани не са по джоба на всеки. Всъщност те са едни от най-скъпите домашни птици в света! Месото им се счита за деликатес и цената на една птица е около 2500 долара, когато се изнася в чужбина и около 200 долара в Индонезия.