Аям Семани – птицата, която е изцяло черна не само отвън, но и отвътре!

Черното не е необичаен цвят в света на животните. Когато говорим за такива с черна окраска, обикновено се досещаме за черни мечки, горили, както и за някои породи котки и кучета. Дотук нищо необичайно.

Аям Семани

А какво ще кажете за петел или кокошка, например? Малко странен цвят за домашна птица, но не и когато се отнася за индонезийската породата Аям Семани (Ayam Cemani). Любопитното при нея е, че са черни не само перата, но и самата птица отвътре – изцяло! Това ще рече – перата, клюна, гребена, ноктите на краката, дори кожата, месото, костите и костния мозък! Изключение прави единствено кръвта, която не е черна, а много тъмно червена. Видът е толкова открояващ и запомнящ се, че на шега европейците го наричат ‘Ламборгини на домашните птици’.

изцяло черна птица

В превод от индонезийски език думата ‘ayam’ означава пиле, а ‘cemani’ от явански език се превежда като напълно черно.

Екзотичната порода води началото си от остров Ява*. За съществуването ѝ в Европа се узнава в началото на 20-ти век. През 1998 година холандски селекционер внася няколко екземпляра, като видът бързо привлякъл вниманието на птицевъди.

остров Ява* – част от Република Индонезия. На територията му се намира и столицата Джакарта. Островът е с площ от приблизително 138 800 квадратни километра и по данни от 2015 година на него живеят близо 145 милиона души.

мъжки (вляво) и женски (вдясно) представител на породатамъжки и женски екземпляр на породата Аям Семани

Птицата дължи изцяло черния си цвят на генетична мутация, известна като фибромеланоза. При нея организмът произвежда големи количества меланин, който от своя страна прониква  в тъканите на птицата.

Породата не е широко разпространена. Мъжкият екземпляр достига до около 2-2.5 килограма, а женският 1.5-2 килограма. Любопитен факт е, че яйцата, които женската снася не са в черен, а кремав цвят.

пиленце от породата Аям Семани

В Индонезия черната птица е високо ценена, тъй като хората там вярват, че месото ѝ притежава мистични сили. Богато е на желязо, което автоматично го прави особено ценно за консумация от жени по време и след бременност. Не е изключено по време на специални церемонии черен петел или кокошка да се даде в жертвоприношение, както и при раждане, за да донесе птицата щастие и късмет на майката и детето.

черен петел от породата Аям Семани

От кръвта ѝ местните приготвят специална напитка, за която се вярва, че носи благоденствие, на този който пие от нея. Също така намира приложение и в народната медицина.

пилетаСнимки: amusingplanet.com

Може да се каже, че представителите от породата Аям Семани не са по джоба на всеки. Всъщност те са едни от най-скъпите домашни птици в света! Месото им се счита за деликатес и цената на една птица е около 2500 долара, когато се изнася в чужбина и около 200 долара в Индонезия!