Легенди за Тимбукту – африканският град със златните дворци

Тимбукту е древен африкански град, за който от векове се носят легенди, че е пазител на несметни богатства. Селището се намира в централните части на Мали, Западна Африка, на около 20 километра от река Нигер.

Възникване и развитие на Тимбукту

В древността били изградени търговски пътища, свързващи западните части на Черния континент с Европа. Но освен чрез кервани, търговците пренасяли стоката си (слонова кост, сол, подправки, платове, злато и роби) и с помощта на лодки по река Нигер. Тъй като пътят бил дълъг, трябвало да се изградят селища, където преминаващите да отсядат и почиват. Така през 10-ти век възниква и град Тимбукту, чието име в превод от езика на туарегите означава ‘кладенецът на Букту’.

древен африкански град мистерииСнимка: folukeafrica.com

С течение на времето селището се развива и дори става столица на няколко империи. Любопитен факт, свързан с Тимбукту е, че през 14-ти век се превръща в един от най-значимите книжовни центрове на континента, където не само са преписвани, но и се пишели множество книги. През 15-ти век тук отваря врати ислямският университет Санкор, който освен, че посвещавал възпитаниците си в текстовете на Корана, давал възможност за обучение и по най-разнообразни светски дисциплини.

Легенди за Тимбукту

През вековете Тимбукту придобива нечувана популярност на Стария континент. Носели се легенди, че на територията му имало огромни богатства, златни дворци и високи кули, а това само по себе си разпалвало до невъобразима степен въображението на европейците. Историите придобивали още по-фантастичен нюанс и поради факта, че местоположението му се пазело в тайна от тях!

Легенда разказва, че през далечната 1324 година владетелят на Малийската империя, Манса Муса*, се отправил от град Тимбукту към Мека на поклонение. Той бил съпровождан от хиляди мюсюлмански учени, творци и мислители, а пътят им преминавал през Кайро, където отседнали. В знак на благодарност за гостоприемството Манса Муса дарил на султана толкова много злато, че още тогава се зародил слуха за безграничните богатства на Тимбукту.

Манса Муса* – император известен с щедростта си, живял в периода 1280-1337 година. Историята разказва, че по време на неговото управление добивът и търговията със злато били толкова мащабни, че в един момент благородният метал дори се обезценил!

император Манса Мусазлатни съкровища ТимбуктуСнимка: en.wikipedia.org

Друга легенда разказва, че в миналото в Тимбукту пристигнали 333 учителя, които притежавали цялото познание на Земята. Но всички, които пристигали в града търсели единствено злато, а не познания. Това толкова силно разгневило учителите, че те решили да създадат град двойник на Тимбукту, направен изцяло от пясък, а истинският скрили. Историята завършва с това, че в момента, в който хората се избавят от собствената си алчност златният град отново ще се появи от пясъците.

Какво се случва с града през вековете?

През 1591 година легендарният град е завладян от Мароко. През следващите столетия набезите към селището се увеличават и то постепенно запада.

През 1824 година в Париж е обявена награда в размер на 10 000 франка за този, който успее да достигне златния град, както и да предостави информация за него. В начинанието се впуснал шотландецът Скот Лаинг, но още на входа на града намерил смъртта си. В последствие в битката за наградата се включил и французинът Рене Кайле, който се предрешил като мюсюлманин и така успял да достигне безпроблемно африканския град. Но разочарованието му било огромно, когато вместо дворци, направени от чисто злато, заварил само джамии и разрушаващи се глинени къщи.

град със златни дворциСнимка: face2faceafrica.com

През 1894 година Тимбукту попада в ръцете на французите, а от средата на миналия век става част от Република Мали.

Тимбукту в наши дни

И днес посетителите на Тимбукту няма да открият злато. През последните десетилетия градът все повече изчезва сред пясъците на Сахара, като в  близко бъдеще дори има реална опасност от пълното му заличаване!