Астрономи открили 6 нови, потенциални ‘тъмни галактики’

Астрономи открили 6 предполагаеми ‘тъмни галактики’ – галактики, които вместо да са изпълнени със звезди, изглежда, че нямат никакви или са съвсем малко.

Според най-модерните астрофизични модели, младите галактики най-вероятно преминават през така наречената ‘тъмна фаза’. Тези ‘тъмни галактики’, вече сравнително големи и пълни с газ, може би образуват звезди по-трудно от нормалните такива. Откриването им е предизвикателство, тъй като те не излъчват светлина. Но използвайки и проследявайки светлината от други космически обекти, астрономите вярват, че са открили 6 нови, потенциални ‘тъмни галактики’.

тъмна галактикаСнимка: www.iflscience.com

Европейски изследователи публикували материал в списание ‘Астрофизика’, описващ въпросните 6 галактики. Обектите били флуоресцентно осветени от близките квазари – звездни струпвания, излъчващи изключително голямо количество енергия. Източникът на тяхната енергия е супер масивна черна дупка в центъра им, а самата излъчвана енергия е резултат от силното триене и изгаряне на засмукваната в черната дупка материя. Те са толкова ярки, че закриват светлината на най близките звезди. Но тази яркост се използва от астрономите, за да се търсят други, по-отдалечени обекти, които са като осветени с фенер от квазарите.

Квазарите излъчват огромно количество ултравиолетова светлина, която се поглъща от газовите облаци на потенциалните ‘тъмни галактики’ и след това се пречупва. Астрономите го обясняват като ‘блестенето на бяла блуза, облечена под тъмна такава в нощен клуб’. Учените твърдят, че това блестене е напълно достатъчно, за да разберат устройството на определена галактика.

Изображение на квазарВселената квазарСнимка: ytimg.com

Според учените въпросните 6 галактики са се образували около 2 милиарда години след Големия взрив и са сравнително малки. Масата им е изчислена в диапазона между 200 милиона и 6 милиарда пъти масата на Слънцето (за сравнение, масата на Млечния път е изчислена на 210 милиарда пъти масата на Слънцето). Интересно е, че през последните години астрономите са открили още няколко ‘тъмни галактики’, но те са се образували значително по-късно – около 3 милиарда години след Големия взрив. Ако това бъде потвърдено и в последващите проучвания, може да се хвърли лъч светлина върху процесите настъпили в младата Вселена, както и да се предостави информация за образуването на галактиките.

Екипът направил откритието използвал системата за космическо наблюдение MUSE (Multi Unit Spectroscopic Explorer). Това е огромен спектроскоп, работещ в спектъра на видимата светлина, позволяващ да се наблюдава голяма част от видимото небе. Монтиран е върху телескоп, част от Европейската Южна Обсерватория (ESO) във Франция. ESO e междуправителствена изследователска организация в сферата на наземната астрономия.

Системата за космическо наблюдение MUSEназемен космически телескопСнимка: www.wikimedia.org

Въпреки вълнуващите нови открития, ‘тъмните галактики’ засега остават сложен клас обекти в развитието на Вселената. Поради техническите ограничения на използваните инструменти в момента все още има няколко милиарда години от историята на Вселената, които са обгърнати в мистерия. Новите телескопи като ‘Джеймс Уеб’ ще помогнат за запълването на празнотите и може би скоро ‘тъмните галактики’ няма да бъдат толкова необясними обекти.