На 29-ти август 2018 година огромен астероид премина край планетата ни!

Огромният астероид*, чиито размери превишават тези на Хеопсовата пирамида е наречен 2016 NF23 и на 29-ти август 2018 година той премина на разстояние от около 4.8 милиона километра от Земята, което е около 12.5 пъти разстоянието между Луната и Земята.

астероид* – космически обект, изграден предимно от скали и метали, който обикаля в орбита около Слънцето. Повечето астероиди, намиращи се в Слънчевата система се разполагат в така наречения астероиден пояс (между орбитите на Юпитер и Марс).

Предвид траекторията и размерите на 2016 NF23, учените го определиха като ‘потенциално опасен астероид’. Доколкото е известно скоростта, с която се движи в Слънчевата система превишава 32 000 километра в час!

астероид и ЗемятаСнимка: www.express.co.uk

Кога едно космическо тяло се определя като ‘потенциално опасно’?

Това са онези обекти, които преминават на разстояние от Земята не по-голямо от 0.5 астрономически единици* и същевременно имат абсолютна звездна величина* не по-голяма от 22. Астероидът 2016 NF23 премина на разстояние от 4 828 032 километра, което е 0.03 от астрономическата единица и е с абсолютна звездна величина 22.9, което е съвсем близо до границата от 22.

1 астрономическа единица* – разстоянието между Слънцето и Земята, което и е приблизително 150 милиона километра.

абсолютна звездна величина* – представлява видимата звездна величина на дадено небесно тяло от разстояние 10 парсека, като колкото по-малка е стойността ѝ, толкова тялото е по-ярко.

видима звездна величина* – логаритмична мярка, показваща яркостта на наблюдаваното небесно тяло.

парсек* – единица за разстояние, използвана в астрономията.
1 парсек = 3.26 светлинни години (31 трилиона километра)

Според учените от НАСА астероидът е с размери 70 x 160 x 160 метра, като от месец септември е започнал е да се отдалечава от Земята.

В диаграмата по-долу е отбелязан моментът, в който орбитата на 2016 NF23 е била най-близо до тази на Земята.

2016-NF23 и ЗемятаСнимка: www.firstpost.com

За да се предотврати сценарий, при който Земята бива одарена от астероид или друг космически обект, от американската космическа агенция съобщават, че са изготвили план, чиято цел е да защити планетата ни от подобни фатални последици. Докладът се състои от общо 23 страници и е публикуван на 20-ти юни 2018 година на сайта на Белия дом. В него са очертани стъпките, които НАСА и Федералната агенция за управление на извънредните ситуации на САЩ ще предприемат през следващите 10 години, за да предотвратят опасни астероиди да поразят Земята, както и да подготвят страната за потенциалните последици от подобно събитие.

изследване на астероидСнимка: www.express.co.uk

Предвижда се разработването на система за откриване, наблюдение и предвиждане поведението на астероиди с диаметър над 50 метра. Част от задачите, които НАСА си е поставила през следващите 10 години са свързани и с изпращането на апарати в космоса, с помощта на които по-добре да се изследват потенциално опасните астероиди, както и такива, които да се блъскат в тях, за да променят курса им. От агенцията споделят, че ще проучва и възможността за употребата на ядрени оръжия, когато приближаващият се космически обект е твърде голям или се движи с много висока скорост и няма друга възможност за предотвратяването на сблъсък между него и планетата ни.