Едни от най-значимите археологически открития, направени през 2018 година!

Направените през 2018 година археологически открития добавиха още едно липсващо парче към пъзела на древната ни история.

В настоящата статия ви представяме 7 от тях:

 • най-старата известна досега човешка рисунка в света – открита е в пещерата Бломбос, Република Южна Африка, на около 330 километра източно от Кейптаун. Състои се от шест линии, пресечени от други три, като възрастта ѝ е определена на цели 73 000 години! Това означава, че тя предхожда всички известни към момента рисунки, намирани на територията на Югоизточна Азия, Европа и Африка, изпреварвайки по възраст дори рисунките открити в пещерата Магура, Северозападна България с между 30 000 и 33 000 години!

  най-старата човешка рисунка в светаСнимка: www.sciencenews.org

 • останките от най-старото и същевременно запазено корабокрушение в света – откритието е направено на дъното на Черно море. Става въпрос за изненадващо добре съхранени останки на гръцки търговски кораб, намерени на около 2000 метра под морското равнище. Учените обясняват добрата му консервация с факта, че на тази дълбочина в Черно море липсва кислород. Ето защо руините са запазени, въпреки че се намират под вода. От плавателния съд било взето малко парче и след извършен анализ, корабът е датиран от около 400 година преди Новата ера.

  потънал корабСнимка: www.heritagedaily.com

 • геоглифи по-древни от линиите в платото Наска – учените споменават за десетки геоглифи, разположени в района на долината Палпа, Перу, недалеч от платото Наска. Учените са на мнение, че възрастта на геоглифите надвишава 2000 години, както и че са дело на култури, предшестващи наските – паракас и топара.

  геоглифи в ПеруСнимка: www.heritagedaily.com

 • древна позлатена маска  – на територията на гробищния комплекс Саккара в Долен Египет археолози намират сребърна маска с тънко златно покритие. Датирана е на възраст от около 2500 години, като се намирала върху лицето на мумия на мъж, положен в дървен ковчег. Въпреки недоброто състояние на ковчега, от частично запазените надписи по него, експертите разкриват самоличността на мъжа. Става въпрос за египетски жрец служел на богинята Мут и живял по време на Саиската династия (управлявала в периода 610-525 година преди Новата ера).

  позлатена маска Долен ЕгипетСнимка: www.abc.net.au

 • декорирана гробница – открита в античния италиански град Куме, на около 25 километра западно от Неапол. На входа ѝ бил поставен голям камък, но за съжаление той не е спрял мародери да я ограбят през 19-ти век. Гробницата е облицована с туф – вулканичен камък, особено известен със своята издръжливост, както на ниски, така и на високи температури. От малкото запазени предмети в нея археолози успяват да датират обекта към 2-ри век преди Новата ера. Те са на мнение, че на това място са били погребани хора принадлежали към високите социални слоеве на обществото. Особен интерес за археолозите представлява частично запазена фреска, изобразяваща гол прислужник, който държи в ръка съд, вероятно за вино. От стенописа се различават и други фигури, но те са сериозно повредени. Учените са на мнение, че фреската представя пиршество.

  декорирана гробница ИталияСнимка: www.heritagedaily.com

 • древни останки от хляб – на територията на археологичен обект в Черната пустиня, Североизточна Йордания, учени откриват овъглени останки от хляб, за които анализите показват, че са на възраст от около 14 400 години. Изследвани били 24 парченца, от които става ясно, че древните ни предци са отглеждали зърнени култури като овес, ечемик и лимец. По-любопитното в случая е, че въпросните овъглени парченца хляб доказват способността на предшествениците ни да приготвят хляб близо 4000 години преди развитието на селското стопанство.

  древни останкиСнимка: www.heritagedaily.com

 • останки от храм във вътрешността на пирамида на ацтеките – земетресение със сила 7.1 по скалата на Рихтер от септември 2017 година довежда от откриването на древно светилище, издигнато в чест на бога на дъжда Тлалок. Интересно в случая е мястото, където е намерен храма – в основата на пирамидата Teoпанзолкo в град Куернавака, Южно Мексико. До откритието се стигнало след като експерти от Института по антропология и история провели през 2018 година радарно проучване, за да разберат степента на щетите, които пирамидата е понесла.  В нея те открили храм с размери при основата 4 на 6 метра. Учените са на мнение, че древният храм е дело на културата тлахуика и е построен в периода 1150-1200 година от Новата ера.

  храм във вътрешността на пирамидаСнимка: www.heritagedaily.com