Арменският Стоунхендж – една от най-древните обсерватории в света

Армения е страна изпълнена с археологически находки. Място, на което мистериозните истории са на всяка крачка, като повечето от тях все още пазят тайните си. Една от тези неразгадани мистерии е археологическият обект Зорац Карер.

Древният монумент е разположен на площ от около 70 000 квадратни метра, близо до река Дар и град Сисиан. Въпреки че често е наричан арменският Стоунхендж, според експертите Зорац Карер може би е дори и по-мистериозен от него. Те са на мнение, че това вероятно е една от най-древните обсерватории в света, като тя е приблизително с около 3500 години по-стара от британския Стоунхендж!

Стоунхендж АрменияСнимка: pinimg.com

Мястото е преоткрито през 1984 година от екип, ръководен от археолога Оник Кхкинян. След няколко месеца работа, Кхкинян стигнал до заключението, че Зорац Карер най-вероятно представлява древна обсерватория. Нещо повече, с времето арменските археолози, астрономи и астрофизици открили, че в района има още два подобни обекта в градовете Мецамор и Ангегхакот, имащи астрономическа насоченост.

През 1994 година Зорац Карер е изследван щателно от професор Парис Херуни, член на Арменската национална академия на науките и директор на Института по радиофизични изследвания в град Ереван. Неговото проучване разкрило множество детайли за обекта. Екипът описал 223 изправени камъка, от които 84 с пробити дупки в тях. Учените също така измерили географските координати на мястото и неговите магнитни отклонения. Създали и топографска карта на монумента, която се превърнала в основа за следващите проучвания. Може би най-значимото откритие на екипа на професор Херуни са няколко изправени каменни плочи, които очевидно са свързани с астрономията. Изследователите осъзнали, че каменните плочи били използвани за наблюдение на Слънцето, Луната и звездите. Подредбата им е според изгрева, най-високата точка и залеза съответно на Слънцето, Луната и някои от най-ярките звезди.

Каменните плочи са от базалтова скала и въпреки че днес са изгладени под влияние на климатичните условия, в древността те били добре оформени и подредени в различни фигури, условно наречени северна и южна ръка, централен кръг, североизточната алея, стъпаловидна система от кръгове. Камъните са с височина между 0.5 и 3 метра и тегло до 10 тона.

В периода от 1994 до 2000-та година Зорац Карер е изследван от редица различни експерти. Екип от немски археолози предположил, че това са останките на некропол от бронзовата епоха или крепостна стена на град от периода на елинизма (от 323 до 30 година преди Новата ера), но тези твърдения били отхвърлени от мнозинството от учени.

археологически обект Зорац КарерСнимка: thumbs-prod.si-cdn.com

По данни от последните тестове експертите са стигнали до извода, че Зорац Карер е на възраст от най-малко 7500 години. Вярва се, че е създаден с цел провеждане на различни ритуали в чест на бога Слънце и разбирането на движението на Слънцето, Луната и звездите. Вярванията на хората, които са го създали, били тясно свързани с астрономическите тела и явления. Използваните методи за наблюдение се базирали на прецесията на земната ос*, като се предполага, че древният монумент бил използван като обсерватория за период от около 5500 години.

прецесията на земната ос* – промяната на наклона на оста (съответно и на равнината) на въртене на едно тяло. Всяко въртящо се твърдо тяло може да има прецесия.

древна обсерватория АрменияСнимка: blogspot.com

Откритите артефакти в археологическия обект Зорац Карер се намират в малък местен музей. Сред тях има камъни с петроглифи, символизиращи погребални церемонии. Изследователите са на мнение, че обектът все още крие много тайни. За съжаление, поради липса на финансиране, изследването на древния монумент е изключително бавно и трудно.

И до ден днешен на мястото отиват учени, които сами търсят отговори, като повечето от тях са на мнение, че мистерията на Зорац Карер ще бъде разгадана чрез звездите!