Ан Болейн – жената, заради която Англия ‘обръща гръб’ на Църквата!

За 38-годишното си управление крал Хенри VIII се жени цели шест пъти. Ако трябва да опишем брачния му живот само с няколко думи, то те биха били следните – разведена, обезглавена, умряла, разведена, обезглавена, оцеляла. Но жените на Хенри VIII не са просто шест съпруги, те били много повече – неговите кралици, всяка с различен характер, но всички оказали му влияние, превръщайки го постепенно в чудовище!

В тази статия ще ви разкажем за втората му съпруга – Ан Болейн. Тя е родена в Англия в благородническо семейство, като точната ѝ рождена дата не е известна.

Първата му съпруга, Катерина Арагонска, така и не успява да го дари с мъжки наследник, а това поставяло под въпрос просъществуването на династията на Тюдорите. Изходът за него бил един – да сложи край на 20-годишния си брак с нея.

Катерина АрагонскаКатерина АрагонскаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: British (English) School (обществено достояние)

Годината била 1526, когато вниманието му било привлечено от една от придворните дами на кралицата – Ан Болейн. Тя била млада, интелигентна, чаровна и изискана. Учила се на обноски, докато била придворна дама първо на ерцхерцогиня Маргарет Австрийска (дъщеря на Максимилиан I, император на Свещената Римска империя), а по-късно и на Мария Тюдор (кралица на Франция) и Клод Френска (кралица на Франция). В продължение на година кралят на Англия настоятелно я ухажвал, но Ан Болейн категорично отказвала предложението да стане негова любовница. Тя добре знаела, че подобна позиция, не само че не би ѝ донесла облаги, но и е несигурна. Все пак собствената ѝ сестра Мери до неотдавна също била негова любовница. Но това не отказало краля, дори напротив, това още повече го амбицирало и година след първата му среща с Ан Болейн, тя все пак отвърнала на чувствата му. Но любовта ѝ имала условие – ще бъде с него, ако стане негова законна съпруга, като от своя страна тя му обещала син! Това бил повече от основателен мотив Хенри VIII  по-скоро да приключи брака си с Катерина Арагонска. За целта моли папата да анулира брака му, позовавайки се на пасаж от Библията, според който бракът му бил против Божията воля, което го правел незаконен от самото начало. Обяснението – в очите на Бог да се ожениш за жената на брат си било нечисто и неправилно (преди брака си с Хенри VIII, Катерина Арагонска за кратко била омъжена за брат му Артър).

През юни 1527 година кралят съобщава на Катерина новината, но за негова огромна изненада тя не реагирала по очаквания начин и се опълчва на решението му! Тя разкрива, че с Артър никога не консумирали брака си, което по законите на църквата правело бракът им невалиден. Това от своя страна превърнало довода за анулиране на брака на Хенри VIII и Катерина в неоснователен. Хенри бил повече от влюбен в Ан и на всяка цена искал да се ожени за нея, но Катерина стояла на пътя му. Изходът от ситуацията бил само един – публичен процес.

На 21-ви юни 1529 година битката на Хенри VIII за Ан Болейн става обществено достояние. Но делото е спряно, тъй като преди неговия край кралицата демонстративно излиза от залата. По това време Катерина била почти 30-годишна, неомъжена и без деца. В годините, в които чакала краля да се разведе, Ан отказва изгодни предложения за брак, което в крайна сметка още повече я мотивирало да се бори за короната.

В подмолния и коварен свят на Тюдорите Ан е в свои води и печели ценни съюзници в двора на своя страна. Крал Хенри VIII взема ключово за историята на Англия решение – да отдели английската църквата от Рим. Оглавявайки я, той вече не се нуждаел от папата за разтрогването на брака си с Катерина. В този случай епископите можели да свършат тази задача, а ако се наложело щял да ги принуди. И всичко това в името на жена! След седем дълги години на чакане, на 25-ти януари 1533 година, по време на тайна церемония, Ан и Хенри VIII сключват брак. Исторически миг! Никога любовница на краля не е ставала негова кралица! През септември същата година Болейн ражда здраво дете, но не син, както била обещала на краля.

Ан Болейн и крал Хенри VIIIАн Болейн и крал Хенри VIIIСнимка: commons.wikimedia.org Автор: William Powell Frith (обществено достояние)

На 24-ти януари 1536 година (само 17 дни след смъртта на Катерина Арагонска) бил организиран рицарски турнир, по време на който кралят бил ранен и едва не починал. Стресът от случилото се бил изтъкнат като причина за спонтанния аборт на Ан, за която се оказало, че била бременна с момче.

Датата, оказала се съдбоносна за Ан Болейн, била 29-ти април 1636 година. Тогава тя намеква на придворния слуга Хенри Норис, че ако се случи нещо с краля, то той не би имал нищо против да се ожени за нея. И това било нейната най-голяма грешка, тъй като дори намекването за смъртта на краля се считало за измяна. През годините наред с верни поддръжници, Ан си спечелила и врагове и слуховете не след дълго плъзнали, като те стигнали и до ушите на самия Хенри VIII.

Започнало разследване тайно от кралицата. Разпитани са придворни, от които били получени самопризнания, повечето със сила. Въпреки недостатъчните улики срещу нея започва дело. Ан Болейн е затворена в Тауър до неговото начало, но през цялото време тя не подозира по какво обвинение. Без да знае тя сама се превръща в свой палач. Докато размишлявала на глас Ан повторила разговора си с Хенри Норис. Но тя не подозирала, че прислугата в стаята ѝ била поставена.

Ан Болейн и крал Хенри VIIIАн Болейн и Хенри VIIIСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Daniel Maclise (обществено достояние)

На 15-ти май 1536 година започва делото срещу кралица Ан. Едва на него тя узнава в какво е обвинена – заговор срещу краля, прелюбодейство и кръвосмешение със собствения ѝ брат. Вероятно при други обстоятелства тя би била оправдана поради липса на доказателства, но не и сега, не и в този процес. Болейн пледирала ‘невинна’, но това било без значение. Всички съдии по делото, един, от които бил и собственият ѝ чичо, я признават за виновна и я осъждат на смърт, изпълнявайки по този начин волята на краля. Ан нямала никакъв шанс!

Четири дни по-късно Ан Болейн се превръща в първата екзекутирана кралица на Англия!