Антони Гауди – архитектът, без когото Барселона не би била същата!

Антони Гауди е роден на 25-ти юни 1852 година в град Реус*, Североизточна Испания. Един от най-изтъкнатите архитекти в страната, чиято работа днес придава неповторима красота на Барселона!

град Реус* – намира се в пределите на област Каталуния, на около 110 километра западно от Барселона.

Антони Гауди на 26-годишна възраст
Антони ГаудиСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Pau Audouard Deglaire (обществено достояние)

Учи архитектура в Барселона, където се дипломира през 1878 година. Първоначално работел по малки проекти, но за Гауди всичко се променя, когато среща предприемача Еузеби Гюел (1846-1918 година), който се превръща в негов покровител. Гауди създава дизайна на няколко сгради и паркове, носещи името на испанския предприемач. Такива например са дворецът ‘Гюел’ и паркът ‘Гюел’, които могат да се видят и днес в Барселона.

Архитектът прекарвал голяма част от времето си на открито, защото природата била тази, която го вдъхновявала.

Любопитен факт, свързан с работата на Гауди е, че вместо да скицира проектите си, той предпочитал да им прави триизмерни макети. Така по-точно и ясно пресъздавал идеята си. Творчеството му се разпростира в най-различни стилове, сред които ориенталски, неоготически, готически и модернизъм. Както се вижда, работата му се характеризира с плавни и естествени линии, наподобяващи тези в природата. Гауди не бил привърженик на правите линии и ъгли, тъй като не ги намирал за естествени. Известен е с майсторството, с което комбинира керамика, стъклопис, ковано желязо и дърво.

Строежът на църквата Саграда Фамилия в Барселона е най-дългосрочният проект на Гауди. Работата по нея започва през 1882 година и въпреки че продължава повече от 40 години, тя така и не бива завършена. Причина за това е неочакваната му смърт (през 1926 година умира, след като претърпява пътнотранспортно произшествие). През годините няколко архитекта работят по Саграда Фамилия, но въпреки това църквата не е завършена. В тази връзка следва да отбележим, че е планувано до 2026 година строежът ѝ да бъде финализиран, когато ще се отбележат и 100 години от смъртта на Антони Гауди. През 2010 година папа Бенедикт XVI освещава църквата Саграда Фамилия и към днешна дата тя е действаща.

църквата Саграда Фамилияцърквата Саграда ФамилияСнимка: pixabay.com Автор: sosinda

църквата Саграда Фамилияцърквата Саграда Фамилия БарселонаСнимка: pixabay.com Автор: CD_Photosaddict

Друг не по-малко известен архитектурен проект на Гауди е паркът ‘Гюел’ в Барселона. Изгражда се в периода 1900-1914 година.

паркът ‘Гюел’паркът Гюел Антони Гауди

Каса Мила е още една от запомнящите се сгради дело на испанския архитект. Както може да се види и от снимката по-долу, фасадата ѝ е с вълнообразна форма, като същевременно няма два напълно еднакви балкона. Особено интересен елемент от Каса Мила е покривът ѝ, обсипан с множество комини. Сградата е официално открита през 1912 година, като строежът ѝ продължава 6 години.

Каса МилаКаса Мила в Барселона

Няколко месеца преди смъртта си архитектът се премества да живее в работилницата към строящата се тогава църква Саграда Фамилия. На 7-ми юни 1926 година го блъска трамвай. Минава известно време преди някой файтонджия да се съгласи да го откара в болница, тъй като не бил разпознат, изглеждал като беден човек, а и в джобовете му не били открити пари, които да покрият разхода по транспортирането му. В крайна сметка е отведен в болница за бедни. Негови приятели го откриват там едва на следващия ден, като поискали той да бъде преместен в друга болница, но Гауди отказва. Почива на 10-ти юни 1926 година.

Дълги години работата му била пренебрегвана от международните критици. Придобива популярност едва в средата на 50-те години на миналия век, когато архитектът Жозеп Луис Серт и художникът Салвадор Дали се изказват положително за работата на Гауди.

Трудът на Антони Гауди получава световно признание след 80-те години на 20-ти век. В периода 1984-2015 година седем от архитектурните му проекти биват включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.