Градът заличен от лицето на Земята за по-малко от ден – Помпей!

Помпей е античен римски град в региона Кампания, провинция Неапол, Южна Италия. Според направените реконструкции, градът е бил с около 700 метра по-близо до Тиренско море отколкото е сега. През 1997 година е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

помпей и везувийСнимка: cdn.thinglink.me

град помпей

Основатели на Помпей са оските – староиталийски индоевропейски народ. Според историка Страбон, в Помпей са живеели още пеласги, самнити и етруски. През 80 година преди Христа Помпей пада под римска власт и е превърнат в колонията Colonia Veneria Cornelia Pompeianorum. През 62 година преди Христа е имало силно земетресение. Според степента на разрушенията археолозите предполагат, че епицентърът е бил в град Помпей.

античен град помпей

римски град помпей

помпей

На 24-ти август 79 година след Христа вулканът Везувий (кратерът му е с обиколка 1400 метра и дълбочина 217 метра) изригва, като древноримският историк Плиний Млади в няколко писма подробно описва всичко. Според записките му вулканът се е събудил внезапно, като отбелязва, че в дните преди това не е имало никакви индикации за предстоящото. Изригването било придружено с изхвърлянето на огромни количества вулканична пепел, газове, лава, камъни на височина от 33 километра и пулверизирана пемза със скорост от около 200 километра в час! Всичко това продължило около 15 часа в резултат, на което градът бил напълно унищожен. Нещо повече, стотици години след това Помпей остава скрит под пемзата и пепелта, достигащи на места внушителните 25 метра! Към днешна дата са открити около 1500 души, но археолозите предполагат, че жертвите на вулкана на много повече.

останки от града помпей

древни останки в помпей

За идентифицирането на града помага откритата през 1763 година табела с надпис ‘Respublica Pompeianorum’. В последствие са открити градския театър, храма на Изида, къщата на Диомед и Херкуланската порта. През 1815 година контурите на античния град вече били ясно очертани. Днес всички открити предмети по време на разкопките се съхраняват в Националния археологически музей в Неапол.

През града са минавали пет големи улици. Любопитен факт е, че е съществувал правилник, който е организирал движението на пешеходците, товарните животни и носачите по главните пътища. Първоначално жителите на града са си набавяли вода посредством цистерни (най-голямата, която е открита е с площ от 30 метра) и кладенци (някои с дълбочина до 35 метра), но след изграждането на акведуктите*, употребата на кладенците била преустановена. Разкопките показват, че в Помпей е имало храмове, множество малки олтари, терми, пазари, триумфални арки, амфитеатър и базилика. Градът бил известен с красивите и луксозни къщи на градския елит.

акведукти* – канали за пренос на вода

амфитеатър в помпей

статуя в помпей

Открити са следи от най-разнообразни занаятчийски работилници, сред които бояджийници, кожарски и грънчарски ателиета, работилници за производство на глинени лампи и керемиди. Много силно било застъпено и производството на текстил.

жертва от помпей

жертва на везувий

През 80-те и 90-те години на 20-ти век са извършени частични реконструкции, в резултат от тежкото земетресение от 23-ти ноември 1980 година в района. Лошото състояние на много от сградите, принуждава властите да затворят по-голямата част от града за посетители. Поради тази причина през 2013 година ЕС отпуска 105 милиона евро за реставрация и реконструкция на Помпей. Ежегодно античният град е посещаван от над 2 милиона туристи.