Амелия Еърхарт – пилотът останал завинаги в небето!

Амелия Мери Еърхарт е родена на 24-ти юли 1897 година в окръг Атчисън, щата Канзас. Още от съвсем малка проявява изявен интерес към ‘момчешките игри’. Когато е на 7 години, заедно с по-малката си сестра Грейс правят ‘домашно увеселително влакче’. За целта те закачили импровизирани релси от покрива на семейната им къща и седнала в дървена кутия Амелия се спуснала по тях. За щастие малкото ѝ приключение завършило без сериозни травми, но години по-късно Еърхарт споделя, че в този момент имала усещането, че лети!

Началното си образование получава у дома, но по-късно е записана в държавно училище, след като с родителите си се премества да живее в град Де Мойн, щата Айова. Тежките финансови проблеми на семейството принуждават родителите да изпратят Амелия и Грейс при роднини в Чикаго. След като завършва гимназия, за кратко Амелия работи като сестра в Червения кръст, но с края на Първата световна война напуска работа и се записва да учи в Колумбийския университет, следване което не след дълго прекъсва.

снимка от лиценза за пилот на Еърхартпървата жена в света прелетяла Атлантика

През 1920 година, когато за първи път се качва на самолет, тя мигновено разбира, че това е призванието ѝ и още в началото на следващата година започва обучението си. В края на 1921 година си купува малък самолет и само година по-късно поставя световен рекорд при жените достигайки 4267 метра височина. През 1923 година получава пилотска книжка, с което става 16-тата жена на планетата с подобна привилегия.

До 1927 година Амелия Еърхарт има стотици летателни часове зад гърба си. За да финансира полетите си тя работи като учителка, има колонки в няколко вестника, а по-късно става и търговски представител на компания, произвеждаща самолети.

Полетът, който я прави известна е този от 17-ти юни 1928 година, когато заедно с пилотите Луис Гордън (1901-1964 година) и Уилмър Стулц (1901-1029 година) прекосяват Атлантическия океан. Въпреки че тогава тя само е водила бордовия дневник, Еърхарт се превръща в първата жена в света прелетяла Атлантика.

Тя умело използвала медийния шум около себе си, за да рекламира най-разнообразни продукти, изнася лекции и дори пише книга. В последствие става и редактор в световноизвестното списание ‘Космополитън’, където активно популяризира авиацията, а всичко спечелено влага в авиационните си проекти.

Амелия Еърхарт

През 1931 година подобрява рекорда си за височина от 1921 година, достигайки 5613 метра. Същата година тя се омъжва за американския издател Джордж Пътнам. През 1932 година отново прелита над Атлантическия океан, но този път сама, за което е удостоена с орден от Конгреса на САЩ, както и със златен медал, връчен ѝ лично от Хърбърт Хувър, 31-ят президент на САЩ.

През 1936 година започва подготовката си за 47 000-километров полет – най-дългият на планетата! Приключението ѝ започва на 1-ви юни 1937 година от Хавай, като спира в Южна Америка, Африка и на две места в Азия. На 29-ти юни каца на остров Нова Гвинея – на около 11 000 километра от поставянето на рекорда! На 2-ри юли напуска Нова Гвинея и се отправя към остров Хауленд, между Нова Гвинея и Хавай, където кораб на американската брегова охрана трябвало да ѝ съдейства при кацането. Когато Еърхарт съобщава на кораба координатите си, екипажът установява, че тя не се движи в правилната посока. За съжаление радиовръзката на кораба в този момент се поврежда и Еърхарт не може да приеме съобщението им. Това е и последно известната информация за местоположението ѝ над Тихия океан.

Еърхарт в Лос Анджелис, 1928 годинажена пилотСнимки: en.wikipedia.org

Незабавно е организирано издирване на Еърхарт и навигатора ѝ Фредерик Нунан. То продължава 9 дни, но без успех. Има няколко теории, обясняващи изчезването на пилотите:

  • самолетът се разбива край остров Никумароро, намира се на повече от 500 километра южно от остров Хауленд. Според изследвания на учени от Университета в Тенеси, от началото на 2018 година, е напълно възможно откритите през 1940 година останки на острова да принадлежат на самолета на Еърхарт.

  • самолетът се разбива край Северни мариански острови (на около 6000 километра северозападно от остров Хауленд), а Еърхарт и навигаторът ѝ са заловени и екзекутирани.

  • двамата летци са пленени от патрулиращ японски кораб.

  • изчерпване на горивото, докато са още над океана.

  • според друга теория Еърхарт била шпионин и изчезването ѝ било планувано, а след инцидента заживяла под чужда самоличност в щата Ню Джърси.

На 5-ти януари 1939 година Еърхарт и Нунан са обявени за починали. В последствие животът на една от най-известните жени пилоти в света и породилите се конспиративни теории около изчезването ѝ стават повод за написването на много статии и книги.