Алиса Лидъл – музата на писателя Луис Карол

Алиса Лидъл е родена на 4-ти май 1852 година в Уестминстър, Англия. Тя е четвъртото от общо 10-те деца в семейството на Хенри и Лорина Лидъл. Баща ѝ бил декан на колежа Христовата църква* (заема поста в периода 1855-1891 година) в Оксфордския университет.

колеж Христовата църква* – един от най-големите колежи на университета, основан през далечната 1546 година от крал Хенри VIII.

Алиса ЛидълСнимка: www.thevintagenews.com

Чарлз Доджсън* се запознава със семейство Лидъл през 1856 година и бързо се превръща в техен семеен приятел. По това време той бил 23-годишен, необвързан млад преподавател, който обичал да прекарва свободното си време с децата на Хенри и Лорина. Поради тази причина той често ги водел на пикници. През лятото на 1862 година Чарлз извел Алиса на разходка с лодка (смята се, че тя му била любимка) и две от сестрите ѝ Лорина и Едит. Докато плавали по река Темза, Алиса поискала от Чарлз да им разкаже приказка. Това бил и моментът, в който се ражда историята за невероятните приключения на малкото момиченце на име Алиса. В нея се появяват Лорина като райски папагал и Едит в ролята на орле.

Чарлз Доджсън* (1833-1898 година) – преподавател по математика в колежа, в който бащата на Алиса бил декан. В свободното си време се занимавал с фотография, а по-късно започва да пише детски приказки, използвайки псевдонима Луис Карол.

През 1863 година майката на Алиса ограничава контактите на Доджсън с децата ѝ. Причината за недобрите отношения между Лидъл и Доджсън стават обект на много спекулации. Според едни младият мъж имал увлечение към малката Алиса, а според други причина за това била аферата му с гувернантката, грижеща се за децата.

През ноември 1864 година Доджсън подарява на Алиса ръкописа ‘Приключенията на Алиса в подземният свят’.

Алиса Лидъл като малкаСнимка: www.thevintagenews.com

На следващата година Доджсън публикува историята, като променя първоначалното ѝ заглавие на ‘Алиса в страната на чудесата’. В последствие история е продължена в още няколко книги. Любопитен факт е, че едва след появяването на продълженията, историята за малкото момиченце Алиса се популяризира.

илюстрация от ‘Алиса в страната на чудесатаилюстрация от Алиса в страната на чудесатаСнимка: www.thevintagenews.com

Алиса е само на 20 години, когато в града пристига принц Леополд (син на кралица Виктория). В продължение на 4 години (1872-1876 година) той се обучава в колежа Христовата църква. Говори се, че двамата имали романтична връзка, но тъй като Алиса произхождала от обикновено семейство, то било немислимо да се омъжи за принц Леополд.

Алиса Лидъл на 20-годишна възрастАлиса Лидъл на 20-годишна възрастСнимка: www.thevintagenews.com

На 15-ти септември 1880 година Алиса сключва брак с английския крикет играч Реджиналд  Харгрийвс (1852-1926 година). От брака им се раждат три момчета – Алън, Леополд и Карил (Алън и Леополд умират по време на Първата световна война). Смята се, че Карил е кръстен на Луис Карол. До смъртта си Алиса живее в семейното имение Куфнелс в Хемпшир.

Интересно е, че кръстник на втория ѝ син е самият принц Леополд, а той от своя страна кръщава дъщеря си Алиса.

музата на Луис КаролСнимка: www.thevintagenews.com

През 1928 година (2 години след смъртта на Реджиналд) Алиса е принудена да продаде ръкописа ‘Приключенията на Алиса в подземния свят’, подарен ѝ от Чарлз Доджсън, тъй като имала финансови затруднения. За него тя получила 15 400 лири – огромна сума за времето си. Към настоящия момент той се намира в Британската библиотека в Лондон.

Алиса Лидъл като възрастнаСнимка: en.wikipedia.org

През 1933 година Алиса присъства на честването на 100-годишнината от рождението на Чарлз Доджсън в Ню Йорк. Това всъщност е и нейната последна публична изява. Отдавна порасналото момиченце, вдъхновило някога писателя Луис Карол, почива на 16-ти ноември 1934 година в Хемпшир, Англия.