Алиса Лидъл – музата на писателя Луис Карол

Алиса Лидъл е родена на 4-ти май 1852 година в Уестминстър, Англия. Тя е четвъртото от общо 10-те деца в семейството на Хенри и Лорина Лидъл. Баща ѝ бил декан на колежа Христовата църква* (заема поста в периода 1855-1891 година) в Оксфордския университет.

колеж Христовата църква* – един от най-големите колежи на университета, основан през далечната 1546 година от крал Хенри VIII.

Алиса ЛидълСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Луис Карол (обществено достояние)

Чарлз Доджсън* се запознава със семейство Лидъл през 1856 година и бързо се превръща в техен семеен приятел. По това време той бил 23-годишен, необвързан млад преподавател, който обичал да прекарва свободното си време с децата на Хенри и Лорина. Поради тази причина той често ги водел на пикници. През лятото на 1862 година Чарлз извел Алиса (смята се, че тя му била любимка) и две от сестрите ѝ Лорина и Едит на разходка с лодка. Докато плавали по река Темза, Алиса поискала от Чарлз да им разкаже приказка. Това бил и моментът, в който се ражда историята за невероятните приключения на малкото момиченце на име Алиса. В нея се появяват Лорина като райски папагал и Едит в ролята на орле.

Чарлз Доджсън* (1833-1898 година) – преподавател по математика в колежа, в който бащата на Алиса бил декан. В свободното си време се занимавал с фотография, а по-късно започва да пише детски приказки, използвайки псевдонима Луис Карол.

През 1863 година майката на Алиса ограничава контактите на Доджсън с децата ѝ. Причината за недобрите отношения между Лидъл и Доджсън стават обект на много спекулации. Според едни младият мъж имал увлечение към малката Алиса, а според други причина за това била аферата му с гувернантката, грижеща се за децата.

През ноември 1864 година Доджсън подарява на Алиса ръкописа ‘Приключенията на Алиса в подземният свят’.

На следващата година Доджсън публикува историята, като променя първоначалното ѝ заглавие на ‘Алиса в страната на чудесата’. В последствие история е продължена в още няколко книги. Любопитен факт е, че едва след появяването на продълженията, историята за малкото момиченце Алиса се популяризира.

Алиса в страната на чудесатаСнимка: pixabay.com Автор: Prawny

Алиса е само на 20 години, когато в града пристига принц Леополд (син на кралица Виктория). В продължение на 4 години (1872-1876 година) той се обучава в колежа Христовата църква. Говори се, че двамата имали романтична връзка, но тъй като Алиса произхождала от обикновено семейство, било немислимо да се омъжи за принц Леополд.

На 15-ти септември 1880 година Алиса сключва брак с английския крикет играч Реджиналд  Харгрийвс (1852-1926 година). От брака им се раждат три момчета – Алън, Леополд и Карил (Алън и Леополд умират по време на Първата световна война). Смята се, че Карил е кръстен на Луис Карол. До смъртта си Алиса живее в семейното имение Куфнелс в Хемпшир.

Алиса Лидъл на 20-годишна възрастАлиса Лидъл муза на Луис КаролСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Julia Margaret Cameron (обществено достояние)

Интересно е, че кръстник на втория ѝ син е самият принц Леополд, а той от своя страна кръщава дъщеря си Алиса.

През 1928 година (2 години след смъртта на Реджиналд) Алиса е принудена да продаде ръкописа ‘Приключенията на Алиса в подземния свят’, подарен ѝ от Чарлз Доджсън, тъй като имала финансови затруднения. За него тя получила 15 400 лири – огромна сума за времето си. Към настоящия момент той се намира в Британската библиотека в Лондон.

През 1933 година Алиса присъства на честването на 100-годишнината от рождението на Чарлз Доджсън в Ню Йорк. Това всъщност е и нейната последна публична изява. Отдавна порасналото момиченце, вдъхновило някога писателя Луис Карол, почива на 16-ти ноември 1934 година в Хемпшир, Англия.