Callejón Del Beso – Алея на целувката в Гуанахуато

В очарователния град Гуанахуато, Централно Мексико има много тесни улички, но една от тях, Callejón Del Beso, е толкова тясна, че балконите на къщите от двете ѝ страни ‘могат да се целунат’. В превод от испански език Callejón Del Beso означава Алея на целувката. Всеки ден и особено през най-романтичния месец от годината, февруари, стотици двойки чакат търпеливо реда си, за да застанат на третото стъпало от алеята, където да се целунат. Според местните, тези които го направят ще бъдат щастливи заедно цял живот.

Алея на целувката Гуанахуато

Легенда за Callejón Del Beso

Традицията произлиза от местна легенда, разказваща трагичната история на двамата влюбени – Дона Кармен и Луис. Момичето било единствено дете, а родителите ѝ много богати. Бащата бил категорично против връзката на дъщеря си с Луис, защото произлизал от бедно миньорско семейство. Единственият начин, по който двамата влюбени можели да се срещат бил тайно през нощта. Поради тази причина Луис наел малка стаичка, чийто балкон се намирал срещу този на Дона Кармен, като терасите на стаите им били достатъчно близо, за да се целунат.

тясна улица в Мексико

Но една вечер срещата на младите била прекъсната от бащата на момичето. Изпълнен с гняв, че дъщеря му престъпила забраната той забива камата си в нея и тя умира. Историята завършва с това как Луис опитва да прескочи в отсрещния балкон, за да спре случващото се. За нещастие той се спъва и пада на улицата. Младежът намира смъртта си на третото стъпало от известната днес Алея на целувката.

Алея на целувката в МексикоСнимки: www.amusingplanet.com

В някогашната стая на Дона Кармен сега се помещава магазин за сувенири. Посетителите могат да излязат на балкона на стаята ѝ, където на металните решетки да закачат малко катинарче с имената си.