Алерт – най-северното и постоянно населено селище на Земята

На малко повече от 800 километра от Северния полюс (на североизточния бряг на остров Елсмиър, провинция Нунавут, Канада) се намира Алерт, най-северното и постоянно населено селище на планетата. Най-близкото до него обитаемо селище е на около 540 километра южно, а най-близкият канадски град е на около 2000 километра разстояние. Поради близостта на Алерт с полюса, в него не може да се осъществи връзка с комуникационните сателити, защото тяхната орбита се намира под хоризонта.

Алерт

селището Алерт

За четири месеца от годината то е в пълна тъмнина, но има и период, в който Слънцето не залязва в продължение на седмици. За около 10 месеца от годината земите в Алерт са сковани от студ и лед. Ветровете са много студени и температурата често пада до -30°C. Летните температури в селището обикновено са около нулата.

най-северното селище

селище в Северна Америка

Въпреки суровите атмосферни условия, в Алерт живеят хора. Разбира се, това не е техният постоянен дом, а работно място. През 1950 година тук са построени метеорологична станция и обсерваторията, а 8 години по-късно и военна база на канадските въоръжени сили.

Как селището получава името си?

Кръстено е на британския кораб ‘HMS Alert’, чийто екипаж си направил лагер там през зимата на 1875-1876 година. Капитанът на кораба Джордж Нааз и екипажът му били първите хора достигнали северните брегове на остров Елсмиър.

студено селище в Северна Америка

По време на Студената война местоположението на селището се оказало изключително важно, защото то било най-близката населена точка, на Северна Америка, до северозападното крайбрежие на Съветския съюз. Всъщност Алерт се намира по-близо до Москва (на около 4000 километра), отколкото до канадската столица Отава (на около 4150 километра). Стратегическото му положение позволило на ‘Обединението Пет очи’ (таен съюз между Канада, САЩ, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия за събиране и обмен на разузнавателна информация) да подслушва тогава руската комуникационна мрежа.

селище до Северния полюс

селище близко до Северния полюсСнимки: www.amusingplanet.com

По това време в базата целогодишно работели повече от 200 човека. След бюджетните съкращение през 90-те години на миналия век, персоналът е намален до 74, но през лятото се увеличава до над 100 души. Днес достъпът до Алерт се осъществява само по въздух.