Алерт – най-северното и постоянно населено селище на Земята

На малко повече от 800 километра от Северния полюс (на североизточния бряг на остров Елсмиър, провинция Нунавут, Канада) се намира Алерт, най-северното и постоянно населено селище на планетата. Най-близкото до него обитаемо селище е на около 540 километра южно, а най-близкият канадски град е на около 2000 километра разстояние. Поради близостта на Алерт с полюса, в него не може да се осъществи връзка с комуникационните сателити, защото тяхната орбита се намира под хоризонта.

За четири месеца от годината то е в пълна тъмнина, но има и период, в който Слънцето не залязва в продължение на седмици. За около 10 месеца от годината земите в Алерт са сковани от студ и лед. Ветровете са много студени и температурата често пада до -30 градуса по Целзий. Летните температури в селището обикновено са около нулата.

студено селище

Въпреки суровите атмосферни условия, в Алерт живеят хора. Разбира се, това не е техният постоянен дом, а работно място. През 1950 година тук са построени метеорологична станция и обсерваторията, а 8 години по-късно и военна база на канадските въоръжени сили.

Как селището получава името си?

Кръстено е на британския кораб ‘HMS Alert’, чийто екипаж си направил лагер там през зимата на 1875-1876 година. Капитанът на кораба Джордж Нааз и екипажът му били първите хора, достигнали северните брегове на остров Елсмиър.

По време на Студената война местоположението на селището се оказало изключително важно, защото то било най-близката населена точка, на Северна Америка, до северозападното крайбрежие на Съветския съюз. Всъщност Алерт се намира по-близо до Москва (на около 4000 километра), отколкото до канадската столица Отава (на около 4150 километра). Стратегическото му положение позволило на Обединението Пет очи’* да подслушва тогава руската комуникационна мрежа.

Обединението Пет очи*  – таен съюз между Канада, САЩ, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия за събиране и обмен на разузнавателна информация.

селище до Северния полюсСнимка: commons.wikimedia.org Автор: US Mission Canada (CC BY 2.0)

По това време в базата целогодишно работели повече от 200 човека. След бюджетните съкращение през 90-те години на миналия век, персоналът е намален до 74, но през лятото се увеличава до над 100 души. Днес достъпът до Алерт се осъществява само по въздух!