Магдебург – най-дългият ‘воден мост’ в света

Със своите 918 метра, акведуктът Магдебург в Германия е най-дългият в света.

Магдебург

По своята същност акведуктът представлява система за пренос на вода. Източникът на вода може да бъде река, езеро или резервоар. Посредством канал на нивото на земята, воден мост, подземна тръба или тунел водата се отвежда до крайната си точка.

акведукт

Акведуктът се намира до град Магдебург, на който е и кръстен. Той преминава над река Елба и благодарение на него каналите Елба-Хавел и Мителанд са свързани.

акведукта Магдебург

Строеж на акведукта Магдебург

Той започва през далечната 1905 година, но е преустановен три години след избухването на Втората световна война. След края ѝ страната е разделена на две части – Западна и Източна. Градът попада в границите на Източна Германия, за която строежът на подобна структура не бил от значение. В продължение на няколко десетилетия, акведуктът е напълно забравен. Едва през 1997 година изграждането му е подновено и е завършено през октомври 2003 година.

Използване на акведуктите в древността

За първи път акведукт бил използван през 7-ми век преди Христа от древните асирийци. Целта, на 80-километровото водно съоръжение, била да се снабди с вода столицата Ниневия. По времето на Римската империя имало множество акведукти. Освен за хигиенни нужди и термите, вода била необходима и за фонтаните, украсяващи площадите и улиците. С течение на времето римляните се специализирали в техния строеж. Те поставили високи строителни стандарти, ненадминати в продължение на векове.

най-дългият акведукт в света

акведукт в ГерманияСнимки: www.amusingplanet.com